Nationale Archeologiedagen 2023

Tijdens de Nationale Archeologie dagen op 16 en 17 juni organiseert Archeologisch Museum Baduhenna speciale activiteiten. Het museum is geopend op zaterdag 17 juni van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, o.a. een speurtocht door het museum.

Archeologische wandeling door Zuiderloo.

“ Een kennismaking met de vroegere bewoners op de strandwal”.

De wijk Zuiderloo is een bijzondere woonwijk die nog volop in ontwikkeling is. Er zijn woonbuurtjes die een link hebben met het leven op de strandwal in vroegere tijden. Archeologisch onderzoek bracht de sporen van bewoning in de bronstijd en de vroege Middeleeuwen weer bovengronds.

Tijdens de wandeling vertelt de gids over het oude landschap met greppels, houtwallen, hagen, bosjes en duintjes; over waterputten, oude boerenerven, palencirkels en grafheuvels; over pollepels, sikkels en hamers.

Na deze wandeling kijkt u met andere ogen naar deze wijk en kunt u in het Archeologisch Museum Baduhenna vele archeologische schatten van de opgravingen in de afgelopen 100 jaar in Heiloo bewonderen.

Wandeling onder begeleiding van een gids door de wijk Zuiderloo op vrijdag 16 juni om 13.30 uur en op zaterdag 17 juni om 10.30 uur. De wandeling duurt twee uur en start vanaf het Landgoed Willibrordus Kennemerstraatweg 464 Heiloo. Verzamelen bij de ingang van het Historisch Museum Heiloo. Aanmelden is gewenst via communicatie@baduhenna.nl. Kosten voor deelname zijn €5,- kinderen gratis. Betalen via pin is mogelijk.

Tentoonstelling “Sporen van een rijk verleden”.

Pronkstukken van de buitenhuizen in Heiloo.

Huize Vrieswijk, het Huis ter Coulster, Huize Ypestein, boerderij de Hofstee, Egelenburg zomaar wat namen van monumentale buitenhuizen en historische boerderijen die inmiddels verdwenen zijn. Bij archeologische opgravingen zijn op deze locaties bijzondere schatten tevoorschijn gekomen. Deze zijn nu te bewonderen in de speciale vitrines in het archeologisch museum Baduhenna.

Zo krijgt u een indruk van het serviesgoed en het glaswerk dat men gebruikte maar ook van het voedsel dat men at. De unieke tegelcollectie die in het museum een vaste plaats heeft laat zien hoe rijk versierd de huizen waren.

Kom langs en bewonder de “Pronkstukken van de buitenhuizen in Heiloo”.

Tentoonstelling “100 jaar archeologie in Heiloo”.

Toen in 1921 de eerste archeologische vondst in Heiloo gedaan werd, realiseerde men zich nog niet dat dit de start was van een lange ontdekkingstocht naar het ontstaan en het gebruik van de strandwal. De interesse voor archeologie was gewekt en in de 100 jaar die volgden werden de geheimen van de vroegere bewoners langzamerhand prijsgegeven.

Als uitwerking van het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” is in het Archeologisch museum Baduhenna een tentoonstelling te bezichtigen over de hoogtepunten van 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo. Het boek “ Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” is in het museum te koop voor €15,- .