Egelshoek toneel van historische vondsten
Pasen 1999. Op het bouwterrein van Egelshoek heeft de archeologische werkgroep restanten van fundamenten aangetroffen van de derde historische boerderij die op het huidige bouwterrein stond. Op grond van historische kaarten, die teruggaan tot 1665, bestond het vermoeden dat de boerderij uit 1895, die er nu nog staat, voorgangers had op dezelfde plaats.
Een graafmachine heeft deze week naast de bestaande boerderij zes kubieke meter grond diep omgezet, wat voor de werkgroep reden was voor het doen van een noodopgraving op eerste paasdag.
En niet voor niets, zo bleek als spoedig. Op dit stuk grond werden twaalf handbeschilderde wandtegels en vele tegelresten gevonden, die bijna onbeschadigd zijn. Daarnaast werden ook plavuizen en bakstenen gevonden. De oudste plint-, wand- of schouwtegels dateren uit 1625. De tegels zijn wit met blauwe decoraties en zijn 13 bij 13 centimeter lang en 1 centimeter dik. De decoraties bestaan uit landschappen, ambachten, bloemenvazen, ruiters, militairen en zeemeerminnen en – mannen. De hoeken van de tegels zijn versierd met Franse lelies, ossenkoppen en spinnetjes. De overige tegelresten hebben verse breukvlakken, zij kunnen vrij makkelijk gerestaureerd worden.
Tijdens de opgravingen heeft de werkgroep ook een ingegraven afvalput blootgelegd. Hierin bevond zich vrij compleet serviesgoed: pannen en borden uit diezelfde periode.
De werkgroep vermoedt dat de graafmachine de vloer of een vrij luxe kelder van de oude boerderij heeft verwoest. Van de boerderij is een muurfundament van drie meter lang en dertig centimeter breed met steunbeer gevonden. Waarschijnlijk zijn de overige fundamenten al eerder verwoest tijdens de aanleg van het voormalig sportcomplex op deze plaats.
De archeologische vondsten kunnen worden bezichtigd in het museum in een speciale vitrine van de Egelshoek.