Unieke vondst te zien bij Baduhenna

Een stap terug in de tijd

De vondst In mei 2020 viel tijdens een onderzoek in Zuiderloo het oplettende oog van collega Michael Steenbakker op een lichtgele verkleuring in de donkergrijze ondergrond van een spoor uit de bronstijd. Nadat de vlek voorzichtig was opgeschaafd werden de contouren zichtbaar van een afdruk van een linker mensenvoet. De voet moet duizenden jaren geleden een stuk in de ondergrond zijn weggezakt, waarna de afdruk zich heeft gevuld met licht duinzand. Dit zorgde voor een scherp contrast tussen de voetafdruk en de omliggende ondergrond. In overleg met de gemeente Heiloo is besloten om de voetafdruk te behouden.

Archeologie Het is niet de eerste keer dat in Zuiderloo een menselijke voetafdruk is gevonden maar dit exemplaar is wel erg bijzonder gezien zijn ouderdom (waarschijnlijk ca. 3500 jaar) en de puntgave conditie van het spoor. Bijzonder is ook dat het hier mogelijk om een voetafdruk compleet met schoen gaat. We weten dat mensen in de bronstijd schoenen droegen omdat hier voorbeelden van zijn teruggevonden. Een bekend prehistorisch exemplaar is de schoen van de ‘ijsmummie’ Ötzi (ca. 2300 v.Chr) uit de Italiaanse Alpen. Een voorbeeld uit Nederland is gevonden bij het restant van een veenlijk uit Emmen-Erfscheidenveen (Drenthe, ca. 1400 v.Chr.). In beide gevallen zijn de schoenen gemaakt van hertenleer.

Conservering Specialisten van ArcheoCare uit Maarssen hebben het spoor in zijn geheel uit de grond kunnen halen door er een metalen plaat onder te schuiven en een op maat gemaakt metalen frame omheen te plaatsen. Vervolgens is deze “plak” grond met de voetafdruk meegenomen naar het restauratieatelier van ArcheoCare. Daar is het spoor en de omliggende grond geïmpregneerd met een speciaal middel dat alle zandkorrels bij elkaar houdt. Hierdoor zal het in de toekomst mogelijk zijn om de voetafdruk, die in feite bestaat uit los duinzand, te bewaren.

Vanaf zaterdag 3 juli is dit unieke object te zien in ons museum.

Baduhenna Wij van het Archeologisch museum Baduhenna zijn er trots op dat wij deze geconserveerde voetafdruk mogen opnemen in onze collectie en kunnen tentoonstellen. Zo kunt u een spoor uit het verleden met eigen ogen aanschouwen.

Dit is een kleine stap van een mens, en een reuzensprong in de tijd.