Spooronderdoorgang Vennewatersweg

Strandwal + Onderdoorgang = Archeologie

Woensdag 20 mei heeft wethouder Rob Opdam de tunnel geopend door de naam te onthullen. Het viaduct draagt de naam “Door de strandwal” en heeft veel verwijzingen naar deze ondergrond en de archeologie.

Wethouder Opdam tijdens de opening over de naam:

“… (…) dat het goed is dat we nu naar het officiële moment gaan, het onthullen van de naam. En als u de naam straks in beeld krijgt, dan hoop ik dat u zegt, ja “ik snap waarom die naam gekozen is”. En dat zal zeker het geval zijn als u in de gelegenheid bent om de tunnel door te fietsen of door te rijden met de auto dan kunt u precies de naam koppelen aan de fraaie uitingen die u aan de wanden ziet die een beeld geven van de situatie hier ter plekke en we hopen (-ja-) dat u dat gaat zien en dat u ook ziet in welk mooi gebied deze spooronderdoorgang is aangelegd. (…)”

Door de naamgeving en andere details wordt men herinnerd aan de unieke situatie in Heiloo, dat gevestigd is op een strandwal. Deze strandwal is in de verre oudheid door de natuur neergelegd en maakte het gebied toegankelijk voor menselijke activiteit.

De archeologie probeert aan de hand van uiteenlopende vondsten een reconstructie te maken van het leven door de jaren heen.

In de muur van de tunnel zijn woorden opgenomen die verwijzen naar belangrijke onderdelen van dit verhaal, op de andere muur wordt het bodemprofiel gestileerd weergegeven. Al met al een prachtig bouwwerk, een monument van Heiloo en haar geschiedenis.

Fijn dat de gemeente Heiloo zo aandacht heeft voor de archeologie. Baduhenna is ook trots en blij een adviserende rol te hebben gekregen met betrekking tot de archeologische accenten in dit prachtige bouwwerk.

Zie dit Youtube filmpje van de Gemeente Heiloo!

Beat FM over de opening van de tunnel

Hoogtekaart zie Heiloo met AHN2 en opties Maaiveld … Statisch

Beat FM over onze expositie Expositie spooronderdoorgang en opgravingen Zuiderloo bij Baduhenna Heiloo (23 juli 2020)