OPEN MONUMENTENDAG 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumentendagen.

Bij Baduhenna maken we er een potje van !

Archeologie begint meestal met een opgraving waarbij allerlei sporen te zien zijn en materiaal bovengronds komt. Een verzameling scherven, die nieuwsgierig maakt, wat zal het geweest zijn en hoe oud is het. Dat wordt puzzelen, passen en meten en zo komen de mooiste voorwerpen met hun verhalen tevoorschijn. Tijdens de Open Monumenten Dagen laten we bij Baduhenna zien hoe dat gaat. Kinderen zijn van harte welkom om te komen helpen puzzelen en plakken. Kom je ook?

Het thema van de Open Monumentendagen is immaterieel erfgoed zoals tradities, gewoontes en gebruiken. Daar horen ook bijzondere beroepen en ambachten bij en het doorgeven van kennis en kunde. Bij het Archeologisch museum Baduhenna vertellen we over het werk van de archeoloog en de restaurateur en we geven we een blik achter de schermen in de restauratie afdeling.

Kinderen kunnen zelf aan de slag met het scherfmateriaal; uitzoeken, puzzelen en plakken zodat er weer een schotel, bord of tegel ontstaat. Er zijn speurtochten door het museum, kleurplaten en in de leeshoek lees- en platenboekjes over archeologie en de Romeinen.

In de vitrines staan voorbeelden van schalen en potten die uit scherven geconstrueerd zijn en in de filmzaal vertonen we films over archeologie en het restaureren van aardewerk. De limonade, koffie, thee en lekkers staan klaar!

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september is het Archeologisch museum Baduhenna geopend van 11.00-16.00 uur. Toegang gratis.

Elders in Heiloo wordt ook aandacht geschonken aan de OPEN MONUMENTENDAG