De beerput van de Raadhuisweg

Ontdek nu zelf de schatten uit de beerput van de Raadhuisweg in de speciale tijdelijke tentoonstelling “De beerput van de Raadhuisweg”.

De Raadhuisweg geeft langzaam haar geheimen prijs. Het begon in 1988 bij de nieuwe aanbouw aan het gemeentehuis. En in 2023 kwamen weer bijzondere zaken aan het licht. Wat zullen we nog meer gaan ontdekken nu het gemeentebestuur haar thuishonk heeft verlaten?

Het was 35 jaar geleden een feest voor de amateur-archeologen in Heiloo. Bijna een jaar lang konden zij de omgeving van het gemeentehuis onderzoeken en dozen vol archeologisch materiaal verzamelen. Bij de opening van het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis werd er ter plekke al een tentoonstelling aan gewijd.

Bij de nieuwe opgravingen in 2023 zijn weer sporen van houten palen, greppels, kuilen en waterputten blootgelegd. Daarbij ook veel puin waaronder bakstenen, kloostermoppen en leisteen wat mogelijk te maken heeft met de sloop van de Witte Kerk in 1573. Van een plaggenput was de kern vol gestort met blokken tufsteen en dan denken we toch echt aan de restanten van de tufstenen kerk die werd gebouwd in de 12e eeuw. We weten nu vrijwel zeker dat men aldaar bij de kerk ook in boerderijen woonde hiervan zijn veel sporen gevonden met name potscherven.

Tentoonstelling “De beerput van de Raadhuisweg”

Voor de tentoonstelling “De beerput van de Raadhuisweg” heeft Baduhenna de dozen uit het depot geopend. Er is van alles tevoorschijn gekomen: aardewerkscherven, potten en kookpannen, flesjes, glaswerk, metalen gespen en bouwstenen, zelfs botmateriaal. U ziet een selectie van dit alles aangekleed met veel foto’s, achtergrondinformatie en unieke filmbeelden van de opgraving in 1988.

YouTube player
Bron: Fotomuseum Heiloo

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf zaterdag 3 februari. En verder iedere zaterdag van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis.