Kunst uit scherven

Het begint met een verzameling oude scherven. Archeologen maken er doorgaans met passen en meten weer een schotel of pot van. Dat het ook anders kan, laten cursisten van de zomerschool van kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit uit Hoorn zien. In de zomerschool werkten de cursisten met het thema ‘archeologie’. Aan de hand van scherven uit ons museum hebben zij inspiratie opgedaan voor hun schilderijen en tekeningen.

De kunstwerken zijn nu te bewonderen in Archeologisch museum Baduhenna in een speciale tijdelijke tentoonstelling.

Zondag 24 maart is de tentoonstelling officieel geopend. Na een welkomstwoord van Fons Morsch (voorzitter Baduhenna), een toelichting op de expositie van Daphne Bos en Hilde Schaap van De Blauwe Schuit wordt de expositie geopend en de aanwezigen uitgenodigd om de getoonde werken te bewonderen.

Fons Morsch (voorzitter) – Daphne Bos (curator expositie) – Hilde Schaap (docent)
Enkele kinderen openden op deze manier de expositie.
Enkele reacties uit het gastenboek.

De Blauwe Schuit is het centrum voor kunst, cultuur en creativiteit in Hoorn. Tijdens de zomervakantie van afgelopen jaar vond daar de zomerschool plaats. Onder begeleiding van docent Hilde Schaap werkten de cursisten met het thema archeologie. Hilde, woonachtig in Heiloo, nam als start van de zomerschool de cursisten mee naar ons archeologisch museum. Daar kregen alle cursisten een oude scherf uit het museum. De scherven dienden als inspiratie voor de te maken kunstwerken. Elke cursist heeft een eigen proces doorlopen, met onderzoek naar de scherf, het maken van schetsen, soms zelfs in combinatie met muziek. Het resultaat is een bijzondere verzameling schilderijen en tekeningen, sommige met een herkenbaar object, andere volledig abstract of alleen met figuratieve elementen.

De inspiratiebronnen!

De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum. Als aanvulling op de tentoonstelling zijn restauraties van archeologische vondsten uit de museumcollectie toegevoegd, die laten zien wat de herkomst van de scherven is.

De expositie is t/m 30 juni 2024 te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden..

Locatie: Archeologisch museum Baduhenna Heiloo, Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464 Heiloo. Openingstijden woensdag van 10.00-12.00 uur en zaterdag van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis, donatie is welkom.