1. Uitnodiging lezing “Alkmaar uit de put.”

Een beerput werd gebruikt om uitwerpselen in op te vangen en diende tevens als vuilnisbak voor huishoudelijk afval. De put bevond zich meestal in een kelder of op een binnenplaats.

Archeologen worden blij als zij een beerput vinden. De voorwerpen die tevoorschijn komen geven een beeld van het dagelijks leven in het verleden. En omdat een beerput altijd bij een bepaald huis hoort, kun je zelfs een beeld krijgen van de rijkdom, gewoontes en gebruiken van de bewoners.

Lezing “Alkmaar uit de put”,

Zondag 30 maart 2025 om 15.00 uur

Spreker; Peter Bitter, archeoloog

Het verhaal en de spreker.

In Alkmaar wordt al tientallen jaren beerputonderzoek gedaan, eerst door vrijwilligers van de Stichting Behoud Alkmaarse Bodemvondsten en sinds 1991 door de eigen gemeente-archeoloog en zijn team. Peter Bitter, is gemeentelijk archeoloog, verbonden aan de Vakgroep Erfgoed gemeente Alkmaar. Peter is mede auteur van “De beerput als bron”, over de archeologische vondsten van het dagelijks leven in het oude Alkmaar.

Nieuwsgierig geworden?
Kom dan naar de lezing die Archeologisch museum Baduhenna Heiloo organiseert. Tijdens de lezing lichten we de deksels van veel beerputten!
U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze lezing.
Toegang is gratis, na de lezing gaat de collecteschaal rond voor een vrijwillige bijdrage.
Inloop vanaf 14.30 uur bij de zaal.
De lezing wordt gehouden op het Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo.Gebouw Willibrordus Business Centrum/ Refter-zaal.

Aanmelden; via communicatie@baduhenna.nl onder vermelding van de activiteit, uw naam en het aantal personen.
Wees er snel bij, het aantal plaatsen bij de lezing is beperkt.

2. Archeologie ontdekken door te doen.

Hoe leefden de mensen vroeger? Hoe maakten ze licht, welke potten gebruikten ze in de keuken, hoe maakten ze hun kleding? Je ontdekt het in de Doe-Hoek bij Archeologisch museum Baduhenna.


Ben jij een goede speurneus?

Kom dan op zaterdag 29 maart naar de doe middag “Speuren in de beerput“ bij Archeologisch museum Baduhenna.

Speuren in de beerput
Als de archeoloog een beerput opgraaft dan haalt hij emmers vol drab naar boven. Dat is een vies klusje want de beerput was een combinatie van een wc en een vuilnisbak. Er ligt dus van alles in en zo kunnen we zien wat de bewoners van het huis gegeten hebben en wat voor bordjes en potjes ze gebruikten. Al die drab wordt gezeefd en gewassen en daarna gaat de archeoloog tussen al het materiaal speuren naar bijzondere voorwerpen, misschien wel een mooie munt! En dat ga jij doen tijdens de doe-middag “Speuren in de beerput”.
Je krijgt een hoopje materiaal uit een beerput en dat ga jij onderzoeken en uitpluizen wat erin zit. Handschoenen aan, met een pincet en een loepje sorteer je alle voorwerpen, botjes, pitten, scherven, metaal, leer, van alles kan erin zitten. Zelfs onder de microscoop kun je voorwerpen onderzoeken.

Wanneer: De doe-middag “Speuren in de beerput” is op zaterdag 29 maart van 15.00-17.00 uur.De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.
De middag is voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Ouders en begeleiders zijn welkom, zij krijgen een rondleiding in het museum.

Locatie; Archeologisch museum Baduhenna, Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo.

Aanmelden; aanmelden is verplicht, via communicatie@baduhenna.nl. Vermeld bij het aanmelden je naam en je leeftijd.

Er is maar een beperkt aantal plaatsen aan de sorteertafel dus wacht niet te lang met aanmelden.