Terugblik op de Nationale Archeologiedagen 2019.

De Nationale Archeologiedagen startten op vrijdag 11 oktober met de lezing van Willem Peereboom over TEGELS in de filmzaal van de Historische Vereniging Heiloo. In een vorig bericht is uitgebreid verslag gedaan van dit optreden.

Zaterdag 11 en zondag 12 oktober was het museum van 13.00 – 17.00 uur open. Naast de reguliere tentoonstelling over 4000 jaar bewoningsgeschiedenis van Heiloo was er speciaal in de recent opgeknapte gang de tentoonstelling “Baduhenna rookt een pijp!” – .

In dit nieuwe gedeelte van het museum was een schat aan informatie te vinden over de kleipijp. Tijdens archeologische onderzoeken komen ze vaak te voorschijn en regelmatig krijgen we kleipijpen, stelen of koppen, aangeboden met de vraag over ouderdom en fabrikant.

Tientallen pijpenkopjes werden getoond. Vele aspecten van de kleipijp werden belicht in woord en beeld. Zo waren er diverse soorten kleipijpen te zien; verschillende kwispedoors en tabaksdozen; unieke vonkenvangers en pijpenragers. Naast de kleipijp is uitgebreid aandacht besteed aan de tabacologie.

Ook bestond de mogelijkheid om eigen pijpenkopjes te laten determineren door één van onze vrijwilligers (Hannie Grundel). Hiervan is enthousiast gebruik gemaakt, onder andere met tientallen pijpjes tegelijk in een theedoek!

Aan het eind van het weekend kon de balans opgemaakt worden: ca. 100 bezoekers en enthousiaste reacties in het gastenboek.

  • De meeste voorwerpen van de tentoonstelling zijn welwillend beschikbaar gesteld door dhr. J. Raat. Baduhenna is hem daar zeer erkentelijk voor.

In dit filmpje – https://youtu.be/dDFJoMn2N2c – krijgt u een ‘snelle’ indruk van de tentoonstelling.

U bent van harte welkom om deze unieke tentoonstelling te bezoeken – zie onze openingstijden.