Lezing: ‘Azië in het Nederlandse huishouden’.

baduhenna029

Op vrijdag 16 oktober vindt tijdens de Nationale Archeologiedagen onze lezing over Oosters porselein plaats. In Europa kende tot ongeveer de zestiende eeuw vrijwel niemand het materiaal porselein. Het vaatwerk dat gebruikt werd in het gewone huishouden was gemaakt van donker en grof aardewerk of steengoed.
De handel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht daar verandering in. De VOC kocht vanaf het begin van de zeventiende eeuw objecten van Chinees en later ook Japans porselein om dat in de Nederlanden te verkopen. Dit werd een groot succes. Men was verrukt over de fijnheid en lichtheid van het materiaal en de exotische versieringen erop. Het werden verzamelobjecten.
Tijdens opgravingen in Heiloo zijn er enkele van dit soort bijzondere Oosters porseleinvondsten aangetroffen. Deze zijn nu te zien in het museum van de archeologische werkgroep Baduhenna. In deze lezing zal Mieke Content (Kunsthistorica) in gaan op de geschiedenis van dit type porselein, dat speciaal voor de export geproduceerd werd.

Heeft u iets van Oosters porselein in bezit, dan kunt u dat laten zien!

Het Trefpunt – Abraham du Boishof 2 – 20.00u. Toegang: € 3 – Vrienden van Baduhenna gratis. Aanmelden: srab.baduhenna@gmail.com

Op zaterdag 17 oktober is het museum geopend van 12u – 17 u. Er zijn dan extra activiteiten voor de jeugd: graan malen met de maalsteen, archeologisch onderzoek, puzzelen met scherven e.d.

Op zondag 18 oktober zijn er in het museum enkele experts aanwezig die uw archeologische vondsten kunnen dateren! (van 12 u- 17.u).