Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezingenserie: Hilde kan me nog meer vertellen …….

15 februari 2018: 20:00 - 22:00

€10

Jerzy Gawronski – De vroegste geschiedenis van Amsterdam in het Oer-IJ landschap

In het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in 2005-2010 stond de rivier de Amstel centraal. De diepe bouwputten gaven toegang tot de onderste lagen van de rivierbedding tot 12 m onder NAP. Daarmee kwam nieuwe informatie voorhanden over ontwikkelingen in het landschap en vooral de waterhuishouding en de vorming van de rivier de Amstel vanaf 3.000 v. Chr.

Hierin speelt het Oer-IJ een cruciale rol. Archeologische vondsten duiden op een doorlopende bewoning in het Amstelgebied. Klimatologische en bodemkundige processen ten tijde van de middeleeuwse ontginningen zorgen voor ingrijpende veranderingen in het landschap. Een abrupte omslag aan het eind van de twaalfde eeuw biedt de basis voor de stichting van Amsterdam.

Prof. dr. Jerzy Gawronski is stadsarcheoloog van Amsterdam (hoofd afdeling Archeologie van Monumenten en Archeologie, gemeente  Amsterdam) en hoogleraar maritieme en urbane archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

De kosten voor een avond bedragen 10 euro. Vrienden van het Oer-IJ krijgen 10 procent korting. Wie kaarten voor vier of meer lezingen bestelt betaalt 2 euro minder per lezing. De lezingen beginnen om 20 uur en duren tot 22 uur. De zaal gaat open om half acht. Alle informatie over het programma is te vinden op de website of bel anders voor vragen met Huis van Hilde: 023-5143247.

Gegevens

Datum:
15 februari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€10
Website:
www.oerij.eu

Organisator

Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde
Website:
www.huisvanhilde.nl

Locatie

Het Huis van Hilde
Westerplein 6
Castricum, 1901 NA Nederland
+ Google Maps
Website:
http://huisvanhilde.nl/plan-je-bezoek/adres-route/