Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Presentatie bronzen armband uit de Romeinse Tijd bij Baduhenna

14 juli: 13:00 - 17:00

Het Museum zal zaterdag 14/7 open zijn tussen 13.00 en 17.00 uur!

Op zaterdag 14 juli om 13.00 uur presenteert Archeologisch museum Baduhenna in haar tentoonstellingsruimte op het Landgoed Willibrordus een uniek voorwerp dat in de bodem van Heiloo is gevonden: een bronzen armbandje uit de Romeinse tijd. De vrijwilligers van Baduhenna nodigen belangstellenden van harte uit om dit kleinood bij ons te komen bewonderen.

De vondst van het armbandje is heel bijzonder. In september 2015 werd het opgravingsgebied in Zuiderloo opengesteld voor schoolgroepen van het basisonderwijs. Een uitzondering, want meestal mogen alleen ervaren archeologen de opgravingslocatie betreden. Veel schoolgroepen maakten gebruik van deze unieke gelegenheid om ook eens te gaan onderzoeken wat er zich in de bodem bevindt als sporen van een ver verleden. Door archeoloog Silke Lange en vrijwilligers van Baduhenna was een vlak uitgezet waarop de kinderen konden schaven, troffelen en zeven. Er werd vol enthousiasme gewerkt! De kinderen zagen zelfs de kleinste dingetjes niet over het hoofd! Regelmatig werden er voorwerpen gevonden en op zorgvuldige wijze in professionele vondstzakjes gestopt.

Zo ook het klein, halfrond, metalen voorwerpje dat werd gevonden door Jaap, Stan en Lisa van groep 8 van de Paulusschool! De archeoloog vermoedde dat het een voorwerp van brons was. Daarom is het schoongemaakt en is er verder onderzoek naar verricht. Het blijkt een bronzen armbandje te zijn met de datering: de Romeinse Tijd! Prachtig dat dit sieraad in onze bodem is gevonden! Alle vondsten in Noord-Holland worden tentoongesteld in het Huis van Hilde of opgeslagen in het provinciaal depot. Dat gaat ook met dit armbandje gebeuren.

Alléén op deze zaterdag mogen wij het bij Baduhenna aan u tonen, als een ‘sneak preview’ voordat het naar Castricum verhuist. Kom dus zaterdag naar Archeologisch Museum Baduhenna en bewonder dit unieke bronzen armbandje!

Gegevens

Datum:
14 juli
Tijd:
13:00 - 17:00