CRAENENBROECK: DE EERSTE BEWONERS VAN HEILOO?

UITNODIGING ARCHEOLOGISCHE LEZING op MAANDAG 4 april 2016

Craenenbroeck

Spreker:           Jan de Koning,  Senior-archeoloog/projectleider bij Hollandia Archeologen

Datum:            maandag 4 april – Aanvang lezing 20.00 uur

Plaats:             Cultureel centrum De Strandwal – De Olvendijk 2a

Tarief:             Voor entree € 3,00. Donateurs gratis toegang.

Archeologie- en geschiedenisliefhebbers, vrienden van Baduhenna,

Het bestuur van Archeologie museum Baduhenna nodigt u van harte uit voor de lezing door de heer Jan de Koning. Jan de koning is zelf betrokken geweest bij de opgravingen op locatie Craenenbroeck en kan als geen ander vertellen over zijn ervaringen en de uitkomsten van dit onderzoek.

Craenenbroeck, De eerste bewoners van Heiloo? 

Op 11 november 2013 – Sint Maarten – is archeologisch onderzoek uitgevoerd langs de Kennemerstraatweg tegenover de ingang van Willibrordus. Hier stond de bouw gepland van zorgappartementen ‘Craenenbroeck’ . Aangezien er door de bouw bodemverstoringen zouden plaatsvinden moest er eerst gekeken worden of er nog archeologische resten in de bodem aanwezig waren.

Allereerst werden er moesbedden aangetroffen, lange rechthoekige donkere kuilen in banen die wel half Heiloo lijken te hebben bedekt. Onder de vermoedelijk vooral vroeg 20e eeuwse moesbedden kwam al het oude veenoppervlak te voorschijn, vol met licht zand opgevulde plekken. Hier hadden in een ver verleden al koeien rondgelopen.

De onderzoekers besloten verder te graven en het 80 cm dikke veenpakket werd op enkele plekken weggegraven. Zo kwam een akker tevoorschijn, herkenbaar aan donkere parallel en haaks daarop lopende krassen in het lichte zand.

Bij het opschaven van deze sporen raakte de schep van een medewerker een steentje. Het bleek een vuurstenen werktuigje. De harten van de archeologen, zelfs van de meest doorgewinterde, begonnen sneller te kloppen. Dit zou wel eens echt iets bijzonders kunnen worden ….

Bij een overzicht over de prehistorie van Nederland kan niemand om Craenenbroeck heen. 

Nieuwsgierig geworden? Kom dan vooral naar deze lezing toe.

Iedereen is van harte welkom.

Om u te verzekeren van een plek dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan bij Secratariaat Baduhenna bij voorkeur per e-mail: : info@baduhenna.nl

of telefonisch 072 – 53 30 085.

 

Namens Baduhenna, vriendelijke groet en tot ziens!

U kunt informatie doorgeven Poster: Poster lezing 4/4 Uitnodiging: Uitnodiging A4