Lezing archeologisch onderzoek Westfriese stolpboerderijen – 19 mei 2014

Nieuwe onthullingen over het archeologische West-Friese stolpenonderzoek

Wat zegt het archeologisch bouwhistorisch onderzoek over de beeldbepalende stolpboerderijen in Noord-Holland?

Dieuwertje Duijn neemt belangstellenden op maandag 19 mei vanaf 20.00 uur mee terug in de tijd en vertelt over het archeologisch onderzoek naar Westfriese stolpboerderijen.  Ook in Heiloo en omgeving zien we deze karakteristieke stolpboerderijen nog steeds. De lezing vindt plaats in Cultureel Centrum de Strandwal op het GGZ terrein in Heiloo.

De archeologe deed uitgebreid archeologisch bouwhistorisch onderzoek naar stolpboerderijen. Ze is als archeologe werkzaam bij Archeologie West-Friesland.

Sinds enkele jaren doet Archeologie West-Friesland, het archeologisch samenwerkingsverband van zeven Westfriese gemeenten, onderzoek naar stolpboerderijen. Dit onderzoek richt zich niet alleen op archeologisch onderzoek naar verdwenen stolpen, maar ook op onderzoek naar bestaande stolpen die gesloopt gaan worden. Hierbij staat bouwhistorisch onderzoek en jaarringonderzoek aan het vierkant (het houtskelet van de stolp) centraal. Achter een voorgevel uit de 19de of 20ste eeuw kan immers goed een eeuwenoud vierkant schuil gaan.
Tijdens de lezing wordt ingegaan op recent stolponderzoek in West-Friesland, zowel ondergronds als bovengronds. Hoewel het onderzoek pas enkele jaren loopt, is dankzij de combinatie van de verschillende onderzoeksmethoden al veel nieuwe informatie verzameld over de geschiedenis van de stolpboerderij. Sommige ontdekkingen zijn ronduit spectaculair en haalden zelfs de landelijke pers.
Meer informatie over het onderzoek

Barmhartige-Samaritaan-in-Westerblokker-wOnderzoek-Bangert-Zwaag-w2