Presentatie bronzen armband gevonden in Heiloo door schoolkinderen

Op zaterdag 14 juli presenteerde het Archeologisch museum Baduhenna eenmalig een uniek voorwerp dat in de bodem van Heiloo is gevonden: een bronzen armbandje uit de Romeinse tijd.

In september 2015 werd het opgravingsgebied in Zuiderloo opengesteld voor schoolgroepen van het basisonderwijs. Een uitzondering, want alleen ervaren archeologen mogen een opgravingslocatie betreden. Door archeoloog Silke Lange en vrijwilligers van Baduhenna was een vlak uitgezet waarop de kinderen konden schaven, troffelen en zeven.

Veel schoolgroepen maakten gebruik van deze unieke gelegenheid om ook eens te gaan onderzoeken wat er zich in de bodem bevindt als sporen van een ver verleden. Er werd vol enthousiasme gewerkt! Regelmatig werden er voorwerpen gevonden en op zorgvuldige wijze in professionele vondstzakjes gestopt.

Zo ook het klein, halfrond, metalen voorwerpje dat werd gevonden door Jaap, Stan en Lisa van groep 8 van de Paulusschool. De archeoloog vermoedde dat het een voorwerp van brons was. Daarom is het schoongemaakt en is er verder onderzoek naar verricht. Het blijkt een bronzen armbandje te zijn met de datering: de Romeinse Tijd! Prachtig dat dit sieraad in onze bodem is gevonden!

Alle vondsten in Noord-Holland worden tentoongesteld in het Huis van Hilde of opgeslagen in het provinciaal depot. Dat gaat ook met dit armbandje gebeuren. Alleen tijdens deze gelegenheid was het bij Baduhenna te zien.

  • Jaap, Stan en Lisa waren ‘eregasten’ deze middag.
  • De schoolklassen zijn te zien op een video-montage waarbij ook de beelden van het Jeugdjournaal zijn opgenomen.
  • Een diapresentatie laat meer van de opgravingen zien.
  • Het armbandje is tentoongesteld op een draaiend plateau in een vitrine met verwante voorwerpen en toelichting.

Een en ander ziet u in de fotoimpressie:

.

© foto Wout Folmer/ 12x Baduhenna